Vorig Jaar op Huidkankerdag Ontdekte Leonie via SkinVision dat ze Huidkanker Had

Table of contents

Share this post:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Ineens heb je het: huidkanker. Maar dat gebeurt mij toch niet?

“Mam ben je ziek?” Ik voel een brok in mijn keel wanneer ik mijn dochter van 3 deze vraag hoor stellen. Terwijl ik nog over mijn antwoord aan het nadenken ben, kijk ik naar ons andere lieve meisje in de box. Een traan rolt over m’n wang. Lieve meiden, jullie moeten eens weten…

Zo schreef Leonie (32) uit Nijverdal in een persoonlijk blog op de site Love2bemama. Na haar diagnose van melanoom huidkanker besloot ze dat zoveel mogelijk mensen bewust moeten worden gemaakt van de risico’s van deze ziekte, omdat het ook bij haar als een totale verrassing kwam.

Een leven gered op Huidkankerdag 2017

Leonie vertelt: “Na mijn zwangerschap van onze jongste dochter ontdekte ik bij het dragen van een ketting ineens een vreemde vlek in mijn nek. Ik maakte me niet direct zorgen, want ik had verder eigenlijk geen klachten! Hierdoor stelde ik een bezoekje aan de huisarts alsmaar uit. Totdat ik het bericht over de SkinVision app las. Ik besloot een foto van mijn vlek in te sturen.”

Nadat Leonie een foto had gemaakt met de app kreeg ze een ‘hoog risico’ melding. Al snel volgde een persoonlijk bericht van een SkinVision-dermatoloog die de noodzaak van een doktersbezoek nog eens duidelijk maakte. Dit zorgde ervoor dat Leonie niet veel later bij de huisarts zat.

In eerste instantie maakte de huisarts zich niet direct zorgen. Toch besloot de huisarts om Leonie door te verwijzen naar een dermatoloog. Eenmaal bij de dermatoloog was het binnen 5 minuten al duidelijk dat deze vlek zo spoedig mogelijk verwijderd moest worden.

“Dat was een angstig moment. Ik voelde me topfit en wist niets over huidkanker. Plots gingen alle alarmbellen af. Twee dagen later lag ik al op de operatietafel en werd de vlek verwijderd. Na 10 vreselijke wachtdagen kreeg ik de uitslag: er was een melanoom in mijn nek geconstateerd.” De melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker, die niet te behandelen is als het te laat wordt gevonden.

Leonie is na een aantal behandelingen gelukkig schoon verklaard, dit alles omdat ze er op tijd bij was!

 

Huidkanker in Nederland

In 2017 hoorde Leonie tijdens Huidkankerdag voor het eerst over de SkinVision app. Net als nu, was de app destijds voor iedereen gratis toegankelijk gedurende het weekend van Huidkankerdag. Leonie las in de ochtend het verhaal van Sabine Olthuis, een gebruiker van SkinVision. Haar verhaal over de plotselinge ontdekking van huidkanker maakte indruk op Leonie, die vervolgens de app downloadde.

Huidkanker is een groeiend probleem. Het is nu zelfs de meest voorkomende vorm van kanker, met een verdriedubbeling van het aantal diagnoses in de afgelopen 25 jaar. SkinVision’s missie is om dit probleem te verhelpen door gebruikers in staat te stellen om nauwkeurig de gezondheid van de huid in de gaten te kunnen houden. De app gebruikt klinisch gevalideerde machine learning algoritmes die de gefotografeerde huidplekken checken voor kenmerken van huidkanker.

Met de SkinVision app kunnen huidplekken gecheckt worden voor risico op huidkanker. Binnen 30 seconden wordt een laag, medium of hoog risico indicatie gegeven door de algoritmes. Daarnaast wordt elke foto (laag, medium en hoog risico) om de kwaliteit te waarborgen momenteel dubbel gecheckt door SkinVision’s team van dermatologen.

De algoritmes zijn getest in verschillende klinisch wetenschappelijke studies in dermatologie klinieken in Munchen, Sydney, Hamilton (Nieuw Zeeland) en Eindhoven/Maastricht. De huidige versie van de algoritmes herkent 94% van de door pathologie bevestigde melanomen in deze studies (met een specificiteit van 82%). Deze percentages komen overeen met het oog van een gespecialiseerde dermatoloog.

De extra check door het team van dermatologen minimaliseert dat mogelijk verdachte moedervlekken  worden gemist.

"The melanoma could have been on my arm for years"
Andrew Bartlett
United Kingdom
"The melanoma could have been on my arm for years"
Andrew Bartlett
United Kingdom

Skin Health news

TOP 3 Body Parts People Miss with Sunscreen
Sunscreen is Your Best Friend (in Winter Too)
Melanoma Men
Melanoma strikes men harder, it’s time to strike back
How does SkinVision’s algorithm detect skin cancer?
SkinVision PZU
What to Expect from Your Skin Check Appointment
SkinVision partners with leading Australian sun protective clothing brand Solbari