Press Release (in Dutch): Nieuwe studie: Opsporing van huidkanker met nieuwe technologie voor 95% nauwkeurig

Amsterdam, 12 September 2019​ – Nieuwe technologie zorgt ervoor dat de meest voorkomende vormen van huidkanker met de mobiele telefoon voor 95,1% nauwkeurig kunnen worden Opgespoord.

Dit concluderen onderzoekers aan het Erasmus University Medical Center (Erasmus MC) in Rotterdam in een nieuwe studie die recentelijk is gepubliceerd in de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV). Zij onderzochten de nauwkeurigheid van de medische app van SkinVision bij het beoordelen van moedervlekken. Hierbij maakten zij gebruik van Algoritmen.

Vroegtijdige opsporing van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Eén op de drie diagnoses van kanker is huidkanker. De verwachting is dat het aantal mensen dat huidkanker krijgt de komende jaren alleen maar zal toenemen. Eén op de zes Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Momenteel kan 95% van de gevallen van huidkanker succesvol worden behandeld indien deze vroegtijdig wordt opgespoord.

De gezondheidszorg maakt in toenemende mate gebruik van technologische innovaties. Medische apps zijn daarvan een goed voorbeeld en kunnen voorkomen dat iemand onnodig overlijdt. De app van SkinVision stelt mensen in staat zelf met behulp van hun mobiele telefoon het risico op huidkanker te bepalen. Op deze manier heeft SkinVision wereldwijd reeds meer dan 35.000 gevallen van huidkanker vastgesteld en deze personen doorverwezen naar specialisten voor nader onderzoek. Vroegtijdige diagnose kan bovendien leiden tot lagere behandelkosten en minder onnodig Doktersbezoek.

Om de nauwkeurigheid van algoritmen vast te stellen, maakten de onderzoekers gebruik van 285 gevallen van huidkanker, waaronder 138 kwaadaardige melanomen. Verder werden twee eerdere klinische studies geraadpleegd, alsook de database van SkinVision met 6000 klinisch gevalideerde gevallen.

Volgens Tiago M. C. D. Marques, onderzoeker aan het Erasmus MC, maken medische apps voor de risicobeoordeling van huidkanker een snelle ontwikkeling door. “Uit deze en andere recente studies gebaseerd op klinische beelden blijkt dat het gebruik van algoritmen waarmee computers kunnen leren in grote foto/beelden databases leidt tot een hogere nauwkeurigheid in onderscheid tussen kwaadaardige en goedaardige gevallen van huidkanker”.

Andreea Udrea, onderzoeker bij SkinVision, associate professor aan de University Politehnica of Bucharest, en tevens hoofdauteur van de studie, is ervan overtuigd dat de gebruikers van de app profiteren van de daarin verwerkte laatste technische ontwikkelingen. “Iedereen moet op een nauwkeurige, robuuste en eenvoudige manier huidbeschadigingen als gevolg van kanker vast kunnen stellen. Dit is de afgelopen zeven jaar ons doel geweest”.

EINDE

SkinVision

SkinVision heeft een medische app ontwikkeld die mensen helpt bij de vroegtijdige herkenning van huidkanker. Het is de eerste gecertificeerde huidkanker app die gebruik maakt van uitgebreid klinisch onderzoek. De app biedt een kans van 95,1% op een juiste risicobepaling van huidkanker. SkinVision heeft momenteel 1,2 miljoen gebruikers en beschikt over een database van 3,5 miljoen foto’s van kwaadaardige en goedaardige huidvlekken. Het bedrijf, opgericht in 2012 en met hoofdkantoor in Amsterdam, werkt nauw samen met huidkankerklinieken en universiteiten in Nederland, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland. De SkinVision app van SkinVision wordt door verschillende zorgverzekeraars binnen en buiten Nederland vergoed. De app biedt een kans van 95,1% op een juiste risico bepaling van huidkanker en ligt daarmee ruim boven die van de gemiddelde huisarts (60%).

Perscontacten:

Abigail Blackburn abigail.blackburn@skinvision.com M: +31 615 895 099

Share this post:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

Keep your skin healthy and find skin cancer early.

Peace of mind with an accurate risk indication.

Immediate response based on machine learning technology.

Find skin cancer early. It can save your life.

More post:

Melanoma: The current situation in New Zealand

New Zealand has, together with Australia, the highest melanoma incidence in the world. The combination of skin type and UV impact from the sun put the inhibitors of New Zealand at high risk. So let’s take a closer look at the current melanoma situation in NZ.

Read More »

Why is skin cancer so common in Australia?

Australia has a confluence of factors that put the population at risk of skin cancer. According to Cancer Council Australia, there are more than 750,000 people treated for one or more non-melanomas in Australia each year. Currently, two in three Australians will be diagnosed with some form of skin cancer before the age of 70. In fact, it was estimated that 15,229 new cases of melanoma alone would be diagnosed in 2019 (Australian Institute of Health and Welfare).

Read More »